Bruinisse Evenementen Straô rijden in Serooskerke
Beschikbaarheid
21 mrt 2020

Inactief

-

Prijzen

Niet van toepassing

Over Straô rijden in Serooskerke

Een jaarlijks terugkerend dorpsfeest waarbij de voeten van de paarden in de zee worden “gewassen”. De dorpen aan de westkant van Schouwen-Duiveland hebben allemaal hun eigen Straôviering. Acht weken voor Pasen is Renesse als eerste dorp aan de beurt. De week daarop volgt Burgh-Haamstede, vervolgens Noordwelle, Scharendijke, Ellemeet en als laatste Serooskerke. Een aantal zaterdagen achter elkaar is het Straô feest op de Kop van Schouwen. Veel deelnemers zijn op meerdere vieringen met hun paard aanwezig.

Hoewel dit feest een zeer lokale aangelegenheid is wordt steeds vaker deelgenomen door bezoekers (met hun paarden) van veraf, zelfs uit het buitenland. Een belangrijke bijdrage aan de soms zeer grote groep paarden wordt geleverd door een aantal enthousiaste berijders van echte Zeeuwse werkpaarden. 
Deze enorme dieren die tot wel 1000kg kunnen wegen geven de straô een authentieke uitstraling.

Programma (onder voorbehoud)

11.15 De stoet versierde paarden komt vanaf de boerderij van de familie Flikweert en stellen zich op voor “de ouwe Smisse“ 12.00 De paarden vertrekken voor een korte rondgang door het dorp en beginnen aan de straôrit. De paarden lopen via de Delingsdijk, Slikweg naar de Fam. Elenbaas waar een tussenstop gemaakt wordt. Vervolgens via de Heerenkeet waar ook gestopt wordt, Hoosjesweg, de dijk op en via het fietspad langs de Oosterschelde naar de Schelphoek om de benen te wassen. 14.15 Aankomst stoet bij de Schelphoek 14.45 De paarden worden door Muziekvereniging de Witte van Haemstede, Drumband Apollo en de majorettes van Apollonia opgehaald bij de Schelphoek voor een rondgang door het dorp 15.00 Welkom en korte toespraak door Jos Schroèr. Opening van de Straô door de burgemeester dhr. Rabelink en kinderburgemeester Stan van der Wekken 15.30 Ringsteken voor de ruiters 17.00 Optreden Philip’s Music Entertainment 19.00 Prijsuitreiking van de keuring en het ringsteken in het dorpshuis Kinderprogramma 12.30 De kinderen stellen zich op met hun versierde fietsen bij het Dorpshuis 12.45 Ringsteken voor de kinderen 13.45 Prijsuitreiking van de versierde fietsen en het ringsteken