Bruinisse Evenementen Straô rijden in Renesse
Beschikbaarheid
15 feb 2020

Inactief

-

Prijzen

Niet van toepassing

Over Straô rijden in Renesse

Een jaarlijks terugkerend dorpsfeest waarbij de voeten van de paarden in de zee worden “gewassen”. De dorpen aan de westkant van Schouwen-Duiveland hebben allemaal hun eigen Straôviering. Acht weken voor Pasen is Renesse als eerste dorp aan de beurt. De week daarop volgt Burgh-Haamstede, vervolgens Noordwelle, Scharendijke, Ellemeet en als laatste Serooskerke. Een aantal zaterdagen achter elkaar is het Straô feest op de Kop van Schouwen. Veel deelnemers zijn op meerdere vieringen met hun paard aanwezig.

Hoewel dit feest een zeer lokale aangelegenheid is wordt steeds vaker deelgenomen door bezoekers (met hun paarden) van veraf, zelfs uit het buitenland. Een belangrijke bijdrage aan de soms zeer grote groep paarden wordt geleverd door een aantal enthousiaste berijders van echte Zeeuwse werkpaarden. Deze enorme dieren die tot wel 1000kg kunnen wegen geven de straô een authentieke uitstraling. Inschrijfgeld: €5,-

Het programma (onder voorbehoud):

10.15 uur Verzamelen van de versierde paarden en pony’s bij manege Grol, waar de inschrijving en keuring plaatsvinden.

11.00 uur Vertrek van de Straorijders voor de strandrit richting overgang Jan van Renesseweg waar tevens de voetwassing o.l.v. ds. Pieter Goodijk plaats zal vinden.

11.30 uur Aankomst paarden op het strand.

12.15 uur Verzameling kinderen op de Lange Reke waar de inschrijving voor de kinderfestiviteiten zal plaatsvinden.

12.30 uur Aansluitend de kinderfestiviteiten waaronder het ringsteken op de pony’s die door Manege Grol ter beschikking gesteld worden en de Rodeo Stier (v.a. 6 jaar). Voor de kinderen tot 6 jaar staat er dit jaar MINI-ringsteken op het programma, ook op een pony (vaders/moeders dienen kinderen vast te houden). Bij deelname worden kaartjes verstrekt waarmee, na afloop van de kinderspelen v.a. 15.00 uur een gratis kindermenu gegeten kan worden in het “Wapen van Zeeland”.

13.45uur Prijsuitreiking kinderringsteken + rodeostier daarna vertrek op kar/treintje naar Transferium

14.00 uur Gezamenlijk met muziek-vereniging  “lieverierasthuus” en alle kinderen worden de Straorijders opgehaald bij het Transferium voor een rondrit door het dorp.

14.30 uur Verwelkoming ruiters, kinderen, muziek en publiek door de burgemeester en aansluitend de prijsuitreiking versierde paarden en pony’s.  Ringsteken op de Lange Reke, ditmaal voor de Straorijders.

15.00 uur Ringsteken op de Lange Reke en aanvang van het gratis kindermenu in het ‘Wapen van Zeeland’. Aansluitend prijsuitreiking 1e, 2e, 3e en wisselbeker ringsteken Straorijders. Daarna ontvangst van de straorijders en publiek in het “Wapen van Zeeland”.

 23.30 uur Einde Straofeest.